De eerste chat is geweest! Met een boeiende groep professionals zijn we online in gesprek geweest. 26 februari 2015 verkenden we het concept van Doen-Denken-Delen (DDD). Anderen noemen dit hardopwerken, working out loud of show your work. En ook mooi: volgbaar werken. Termen genoeg, maar wat verstaan we daar nu onder en wat maakt het anders dan wat je misschien nu al doet in je werk?

Natuurlijk kun je de chat terugvinden op Twitter met #dddchat, maar we hebben er ook een compactere weergave van gemaakt in Storify. Hier kun je deze vinden.

Schermafdruk 2015-02-27 15.56.36We kwamen er op uit dat DDD een manier is om je eigen impliciete kennis zichtbaar te maken; kennis die je “in de vingers hebt”. Kennis die moeilijk zomaar te benoemen is: ‘zo bijzonder is dat toch niet…’, ‘die klant benader ik altijd zo.’, ‘ja, hoe ik dat precies voor elkaar krijg weet ik niet’. Vanuit een perspectief van kennisdelen en leren zijn we al lang op zoek naar vormen om die impliciete kennis te expliciteren. Zodat anderen er gebruik van kunnen maken.

Wat DDD kan onderscheiden van reflecteren is de stap die je naar buiten zet, het delen van jouw impliciete kennis en inzichten zodat collega’s er mee verder kunnen. Maar ook het delen van de vragen, dilemma’s, hobbels die je als professional tegenkomt bij het uitoefenen van je werk. Het hoeven geen “affe” resultaten te zijn die je deelt! Anderen kunnen daar weer vanuit hun kennis en ervaring op reageren en jou inspireren en verder helpen. Wat vaak juist ook makkelijker gaat als iets nog niet af is.

Je creëert voor jezelf een publiek waaraan je laat zien wat je doet. Je krijgt feedback op wat je laat zien. Anderen sluiten met eigen ervaringen aan bij die van jou. Bouwen met hun kennis verder, waardoor er een waardevol proces van kennis delen en doorontwikkelen kan ontstaan. Zo kunnen binnen en buiten organisaties netwerken ontstaan van professionals die elkaar vinden op interesse, vraagstukken, vakgebied etc. En die elkaar verder helpen groeien.

Dat is makkelijk gezegd en wij geloven daar ook heel erg in! Maar deze eerste verkenning riep bij ons (Sibrenne Wagenaar en Joke van Alten) ook nieuwe vragen op:

  • op welke manier of manieren kan DDD ons helpen om meer greep te krijgen op die impliciete kennis?
  • hoe maak je je werk zichtbaar als je geen naaste collega om je heen hebt, zowel fysiek als virtueel?
  • wat maakt dat professionals beginnen met delen van hun werk en inzichten, misschien nog zonder dat daar naar gevraagd wordt? Het maakt je ook kwetsbaar en wie zit op jouw inzichten te wachten?
  • hoe kun je een ‘DDD beweging’ in een organisatie op gang brengen? Wat vraagt dit?

Vragen die we in volgende sessies graag verder verkennen. We zijn ook benieuwd naar de vragen en reacties die deze eerste chat bij jou oproepen. Leuk als je die onder deze blog wilt delen! Hier vind je nogmaals de Storify van onze tweetchatverkenning.

Advertenties

Een gedachte over “Doen-Denken-Delen: wat, waarom en hoe?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s