Oogst van de 3e chat

Wat maken we nog graag gebruik van een traditioneel notitieboekje! Alle ‘chat’genoten hebben wel een boekje in de tas. Om korte reflecties, opvallende zaken, inzichten en ideetjes in op te schrijven. Soms zelfs aparte boekjes voor aparte notities. Of Evernote voor de meer projectachtige zaken. Ieder heeft wel een eigen vorm gevonden om dingen vast te houden. Opschrijven lukt ons allemaal wel.

Onze derde chat heeft als thema: tools en aanpakken. Welke tools gebruik je bij DoenDenkenDelen? Wat zijn belangrijke criteria in je keuze? En welke werkvormen helpen je om je notities zo te verwerken dat als je ze deelt, anderen daar ook iets mee kunnen? Ook deze keer hebben we weer een Storify verslag gemaakt. Die vind je hier.

Van verzamelen naar betekenis geven
We chatten door op de notities die we verzamelen. Want wat doen we daar vervolgens mee? We kijken er allemaal met een bepaalde regelmaat op terug. Graag zouden we dit ook wel gestructureerder en (voor sommigen) vaker willen.

“Ik ken iemand die elke zondag reflecteert op haar notities. Mij lukt dat niet.”
“Ik noteer veel maar kijk er eens per 5 weken naar, soms nog minder…’
“Ik plan het bewust in mijn agenda. Dat helpt!”

Voor DoenDenkenDelen lijkt discipline belangrijk: er echt even voor gaan zitten en de tijd nemen. De verzameling bekijken en de diverse bronnen en ideeen met elkaar in verband brengen. Vergelijken van notities en daar betekenis aan geven. Als het ons lukt om zo’n moment te creeren dan kunnen voelt dat heel plezierig. En als een waardevol leermoment: met een bepaalde afstand kijken naar wat je in de afgelopen tijd bent tegengekomen, hebt gedaan, belangrijk vond. Om daar iets uit te destilleren. En te delen..

De waarde van het moment benutten
Wellicht herken je de volgende situatie wel: je zit aan het eind van de dag in de trein en je bedenkt je dat je over een specifiek element echt eens een blog moet schrijven, want dat is zo waardevol! Je krijgt er helemaal energie van. Alleen heb je op dit moment geen tijd voor het schrijven van een blog en daarom maak je er een notitie van. Als je hier een of twee weken later op terug kijkt zie je die notitie weer, maar ben je het gevoel kwijt dat je hier een goede blog over kunt schrijven. “ Als ik een blogidee niet snel gebruik verliest het glans en/of urgentie.”

Ons gesprek hierover levert een aantal inzichten op:
Gelijk een start maken met een blogje naar aanleiding van een waardevol inzicht, maakt de kans groot dat je de blog wel afschrijft.
Sommige inzichten verdienen het om op dat moment uitgewerkt en gedeeld te worden. Zo benut je de sprankeling van het moment; je eigen inzichten en energie.
Gelijk gaan schrijven doet iets anders dan na enige tijd terugkijken op je notities en daar iets uithalen wat je wilt delen. Misschien zijn het verschillende manieren van betekenis geven, om in de termen van Harold Jarche te spreken…?

Aan de slag!
En zo levert onze chat een eerste experiment op. Want met dit ‘gelijk iets delen’ gaan we oefenen. Het idee is: een week lang delen we elke dag iets wat we waardevol vinden en dat mogelijk ook voor anderen van waarde is. De vorm waarin je dit deelt kies je zelf. De tool die je gebruikt daarmee ook. Je kunt een foto delen via Instagram, een blogje schrijven op je eigen blog, een berichtje plaatsen in een LinkedIn groep of op Facebook iets delen. Sommige ddd-chatters voelen zich prettig bij een kleine, besloten kring, anderen zoeken ‘het kapitaal van onbekenden’ op. In elk geval delen we de link of het bericht zelf in een LinkedIngroep, nu nog besloten vanwege de tijdelijkheid en de veiligheid van het experiment. Delen vraagt lef, leerden we de vorige chat, en dat moet soms opgebouwd worden. Dat doen we dus op deze manier.

Wil je meedoen? Of delen wat de chat of het lezen van deze reflectie jou oplevert? Dat kan natuurlijk! Laat hieronder een reactie achter of meld je aan bij de LinkedIn groep.

Joke en Sibrenne

Advertenties

2 gedachten over “De sprankeling van het moment benutten

  1. Mooie blog, Joke! De uitdrukking “het kapitaal van onbekenden” vind ik mooi om vast te houden, als motivatie op mijn ontdekkingstocht als twitteraar.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s