Interessante artikelen waar Doen Denken Delen zich ook op baseert:

August Kleon: Show your work

“Show your work” bevat tien lessen om je creativiteit met de wereld te delen: “Probeer echt goed te worden. Je hoeft geen publiek voor je werk te vinden; het vindt jou wel. Maar, goed zijn is niet genoeg. Om te worden gevonden moet je vindbaar zijn”. De essentie van zijn lessen is je werk beschouwen als een doorlopend proces. Waar je voortdurend stukjes uit kunt delen die de aandacht trekken van anderen, en die hen inspireren waardoor er interactie op gang komt. Jij stimuleert de ander en door de vragen, de feedback stimuleert de ander jou weer. Waarbij de stelling van Kleon is dat anderen maar zelden geïnteresseerd zijn in het resultaat maar wel in het proces .

 

 

Jane Bozarth: Show your work.

Jane Bozarth is geïntrigeerd door twee vraagstukken:

1: het ‘silo-probleem’ in organisaties: in hiërarchische organisaties stroomt de informatie vooral op en neer door de commando-as van de hark. Wat organisaties nodig hebben is dat mensen dwars door de structuur en hiërarchie heen projecten, kennis, ideeën weten te delen en weten te verbinden.

2: het documentatie probleem: er is altijd een roep om dingen vast te leggen. Dat kan eigenlijk alleen voor expliciet gecodificeerde informatie; de output, events. Het wordt lastiger als expliciete en impliciete kennis zich mengen zoals in samenwerkingsprocessen, het nemen van besluiten, het leggen van verbindingen en het delen van expertise. Kennismanagement systemen gaan over informatie en zijn gedoemd te mislukken.
Zij heeft een manier van kennisdelen beschreven die als organische activiteit inpasbaar is in het dagelijkse werk: ‘sharing your work’, of ‘show your work’.  Bozarth’s boek bevat veel handige tips waar je uit kunt putten om de opdracht van Kleon “je werk als een proces zien en elke dag iets delen” waar te maken.

John Stepper: Working out Loud

Steppers aanleiding om “working out loud” (WOL) te gaan toepassen en er over te schrijven was het feit dat hij na een reorganisatie zelf op zoek moest naar een nieuwe functie. Al werkend ontdekte hij een nieuwe manier van netwerken. Die manier van werken is gebaseerd op 5 elementen die hij samenvat in de volgende omschrijving van Working out loud:

  1. Bouw aan een sociaal netwerk
  2. Maak jezelf en je werk zichtbaar
  3. Deel gul, zonder winstoogmerk
  4. Richt je op beter worden in / verbeteren van je werk
  5. Werk doelgericht

Zijn manier van werken heeft hij vormgeven in een handboek dat een programma van 10 weken met oefeningen bevat en dat je zelfstandig, of in WOL-circles kunt volgen. Stepper heeft ook 70 oefeningen gepubliceerd om je te bekwamen in Working Out Loud. En er zijn een aantal updates op de oefeningen.

 

Een prachtige manier van Doen Denken Delen is elke dag een tweet sturen over iets dat je hebt geleerd die dag. Nick Leffler is hiermee begonnen en je kunt zo aanhaken! Gebruik #lrnToday in je tweet, dan bouw je een mooie verzameling op en krijg je support van anderen die dit ook doen!

Er zijn ook allerlei schrijftechnieken die je kunt gebruiken als vorm van reflectie. Als schrijven bij je past dan kan het een leuke route zijn om vorm te geven aan Doen Denken Delen. Hier een opstapje in die richting. Ook reflectief schrijven kan dan een mooie ingang voor je zijn.

Hier vind je 10 online tools om (dagelijks) ideeën, opbrengsten en vragen op te schrijven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s